2009. június 28., vasárnap

Terített asztal Bariban

Kicsit merészen vágtam neki a Cosenza-Bari közti 4 órás buszútnak, azzal a reménnyel, hogy megtalálom az Amerigo Tot által készített Il Tavoliere című dombormű-sorozatot. Támpontként szolgált a műveknek otthont adó bank egykori neve (Cassa di Risparmio delle Puglie), valamint egy archív fénykép az épület bejáratáról:
Cosenzai vendéglátóm segítségével a bank mai nevére és címére is fény derült: Banca Carime, Via Alessandro Maria Calefati 104. 
A helyszínre érve egy teljesen átépített bejárat fogadott. 
A 10db 71x71cm-es bronz dombormű a bank bejáratának jobb és bal oldalán került elhelyezésre. 
Tot 1955-ben kezdte mintázni az Il Tavoliere domborműveit. Elmondása szerint azoknak a pugliai földműveseknek kívánt emléket állítani, akik gépi eszközök nélkül, tradicionális módszerekkel művelték földjeiket, vizeiket. Megjelenítette a favágók, aratók, köpülők, halászok és olajbogyó szedők szokásait, közészőve a hiedelmeik, az erdei nimfák történetét. A Tavoliere nem csak Puglia sík területére utal, hanem a terített asztalra, a földművesek, halászok munkája által az asztalra kerülő javakra is. 
 
A táj mai képe gyakorlatilag a domborműveken megjelenített természeti háttérnek felel meg. Legszembeötlőbb a trullik jelenléte, amik olyan kőből rakott, a termény tárolására szolgáló építmények, amelyek manapság nem csak rendeltetésük szerint működnek, hanem turisztikai látványosságként, kibérelhető lakásként is funkcionálnak.   
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése