2009. június 18., csütörtök

A Goldoni család sírkápolnája Bolognában

Amerigo Tot 1940-ben készítette el a Goldoni család sírkápolnájának márvány domborművét Bolognába. A Certosa temető munkatársaival történt hosszas levelezés után sikerült megtudnom az emlék pontos helyét (Campo Ospedali, Vialle Sud, Capelle no.5), illetve engedélyt kérnem annak fotózásához a temető szigorú rendjeit figyelembe véve. (Ezúton is köszönöm Roberto Martorelli segítségét.)
A kápolna homlokzatán, az ajtó fölött 210x280cm-es felületen jelenik meg az Utolsó ítélet 272 figurával. Számomra azért is fontos mű, mivel az egyetlen kőből készült szobor az életműben.
  
A relief eredetileg agyagból készült. A fotóarchívumban több képet is találtam az agyag változatról. 
 
A sírfelirat betűi bravúrosan pozitívban vannak kifaragva. 
A szöveg a következő: 
E VIDI VN GRAN TRONO CANDIDO E VNO CHE SOPRA ESSO SEDEVA E VIDI I MORTI GRANDI E PICCOLI STARE DAVANTI AL TRONO E SI APRIRONO I LIBRI E FV APERTO VN ALTRO LIBRO CHE E QUELLO DELLA VITA E I MORTI FVRONO GIVDICATI SOPRA QUELLO CHE ERA SRITTO NEI LIBRI SECONDO LE OPERE LORO... 
A pokolra jutottak figurái között Hitler alakja is megjelenik:
A domborművön 4 méteres magasságban, az állványzatról látható csupán Tot szignója a sírfeliraton is említett nyitott könyvek egyikébe vésve, melynek másik lapján a dátum is rögzítésre került római számokkal (MCMXLII azaz 1942! az eddig ismert 1940 helyett.):
A sírkápolna belsejében minden egyes családtag gránit sírlapjára egy-egy kb 20cm nagyságú angyalfigura van applikálva. Én ezeket is Tot-nak tulajdonítom, lévén, hogy az archívumban ebből az időből találunk hasonló témában és felfogásban mintázott kisplasztikákat:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése