2011. szeptember 27., kedd

Amerigo Tot 102


Amerigo Tot a mai napon lenne 102 esztendős.
Ez a kép az 1930-as években készült, az ifjú művész látható rajta édesapjával, sashalmi házuknál, a Wesselényi utca 14. előtt.
Az évforduló alkalmas az összegzésre, hogy a szellemi és (mű)tárgyi hagyaték megóvásában milyen lépéseket sikerült idén tenni.
Mindjárt a tavalyi évforduló (2010) után megnyitotta kapuit az Amerigo Tot Emlékszoba (Budai Várnegyed, Táncsics Mihály u. 5.). Az Emlékszoba célja, hogy teret biztosítson az Amerigo Tot hagyaték ezidáig pincékben álló darabjainak és esetlegesen előkerülő műtárgyainak. A program keretein belül 7 szobrot sikerült az eredeti öntőformák alapján újraönteni. Számos személyes tárgy, kiállítási dokumentum is bemutatásra került, ápolva a Mester emlékét.
Az idei évben elkészült az Amerigo Tot album angol változata is, ami a fenti helyszínen tekinthető meg. Ezáltal olyan hiányt sikerült pótolni, aminek igazából a jövőben látjuk majd hasznát, Tot leendő nemzetközi kiállításainak szervezésekor, megvalósításakor.
Szintén a hagyatékban talált újságcikkek digitalizálása (ami egyébként folyamatosan feldolgozás alatt áll) is az idei évre tehetők. Külön köszönet illeti ezen a téren Sümegi Györgyöt (további cikkek megtalálásáért), a Selyemút Nyelviskolát (a fordításokért), és Bors Máriát (a szövegek begépeléséért). Ezek közül itt olvashat a nagyérdemű: www.magyar.amerigotot.hu/bibliografia
Az utolsó hónap tartogatta a legszebb újdonságokat. New Yorkból érkezett a galériába az az ezüstérem, amit Amerigo Tot VI. Pál pápa regnálásának XII. évfordulójára készített 1974-ben. Szintén New Yorkból került elő a George Lang hagyatékból az a grafika, amit Tot a Lang családnak dedikált 1966-ban. Ez utóbbival számos - ez idáig nem ismert - fotográfia is érkezett, melyekkel itt a blogon már találkozhatott az olvasó.
Mikre számíthatunk még az idei évben? A Koller Galéria jóvoltából és az örökösök részéről Cziráki Judit nagylelkű segítségével a fenti újdonságok ideiglenes tárlata lesz látható valamikor decemberben. A részletek miatt érdemes tehát figyelni a blogot.
Buon compleanno Amerigo Tot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése