2012. november 25., vasárnap

Eredeti vagy hamis?

Számos megkeresés érkezik hozzám, hogy Amerigo Tot műtárgyat vennének vagy eladnánk. Előtte persze mindenki szeretne meggyőződni, hogy amit vesz vagy elad, az hiteles mű-e valójában. Kutatásaim révén - és végzett szobrászként egyaránt - nagy rálátásom van a művész által készített művekre. Számtalan beazonosítás lehetséges egy-egy kérdéses alkotás esetén. A művész egyes korszakait megkülönböztető stílusjegyektől egyészen a szignókig. Sok esetben egy-egy olyan technika kérdőjelezi meg az eredetiséget, amilyet Tot sohasem alkalmazott. Erre a legjobb példa az a művész halálának évében (1984) készült mappa, amivel gyakran találkozom. Személyes elmondások alapján a vásárláskor kisebb vagyonba kerülő grafikai sorozatok a mester 1965-ben készített grafikáinak silány másolatai. A szitanyomással készült művek minősége és stílusa egyértelműen a hamisítvány kategóriába sorolják ezeket a kreálmányokat, a "tot" szignóról nem is beszélve, amihez hasonlót korábban a művész nem alkalmazott.
 
   További kérdéseket vet fel a minőség, főként a szobrok esetében. Számos kisplasztika, dombormű került utánöntésre néhány eredeti szobor (pl.: Csurgói Madonna, Mikrokozmosz a makrokozmoszban) után. Ezek beazonosítására a legalkalmasabb a méretek ismerete, hiszen a bronz öntéskor való zsugorodásából adódóan a hamis műtárgy kisebb lesz az eredetinél. További árulkodó jel lehet a cizellás és a patinák nem megfelelő másolása.
   Azt javaslom tehát mindenkinek, hogy aki vásárolna, vagy eladna előtte mindenképpen legyen körültekintő. Amennyiben kérdese van az eredetiségre vonatkozóan, az alábbi címen forduljon hozzám bizalommal!

nemespeter@amerigotot.hu  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése