2012. február 4., szombat

A Yank újság titokzatos szerkesztője

A fotóarhívum rendbetétele után Amerigo Tot bibliográfiájának részletes cikkgyűjteményét kezdtem összerendezni a minap. A The Rome Daily American 1947. március 2-ai számában az eddig Férfiképmás-ként nyílvántartott szoborról találtam egy felvételt és egy hozzá tartozó érdekes képaláírást:
"Tot's portrait of an ex-editor of Yank", vagyis: "Amerigo Tot portréja a Yank újság egyik volt szerkesztőjéről".
Utánanéztem az említett újságnak, és mint kiderült a Yank (Jenki) az Amerikai Egyesült Államok Katonaságának hetente megjelenő lapja volt a II. Világháború idején. 21 féle kiadása 17 olyan országban jelent meg, ahol amerikai katonák teljesítettek szolgálatot. A cikkeket, tudósításokat maguk a katonák küldték a New York-i szerkesztőségbe. A lap 5-10 centbe került. Első száma 1942-ben, míg az utolsó 1945-ben jelent meg.
A fenti dátumokból tehát arra következtethetünk, hogy a szobor valamikor 1945 és '47 között készült. A titokzatos jenkivel Tot valószínűleg még Észak-Olaszországban, Toszkánában, találkozhatott, ahol a háborúban az 5. számú Amerikai Ejtőernyős Hadosztály katonáiról készített rajzokat. A skiccek alapján aztán a háború végeztével Rómában készíthette el a katona gipsz képmását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése